26.10.11

Kihiline tort keedukreemiga


Olen seda torti küpsetanud vahelduva eduga oma 15 aastat. Mõni nimetab seda napoljoniks, mina nii peenele nimele ei pretendeeri ehkki sarnasusi on. Kuna koostisained ja võtted on nii kättekulunud (ma ei mõõda ega kaalu koostisaineid)  siis tulebki allpool olevasse samamoodi suhtuda. Eks ta üks katsetamise, maitsmise ja oma käe järgi tegemise tort on. Seega ärge oodake õiget või valet maitset vaid järgige mängu ja oma maitsemeelt! Järgmine kord teete kindlasti nii nagu teile kõige enam mekib!




Taigen:

Jahu
Margariin
Hapukoor
Sool

Mätsi koostisained omavahel - välja peab tulema tihke-sitke kakuke, mis kausi seintest lahti lööb ja käte külge ei jää. Maitselt soolane. Pane kakuke külmikusse kreemi tegemise ajaks oma järge ootama.


Kreem:

Muna
Piim
Jahu
Suhkur
Vanillisuhkur
Konjaki klõmm
Või

Klopi munad lahti ja lisa piim, suhkur ja jahu. Oma 4 muna ma pakun, suhkrut vast 300 g,  piima 0,5 liitrit. Igatahes peab kreem olema üsna magus! Hakka vesivannis segu kuumutama. Kui segu on paksenenud, lisa veel piima ja kuumuta kuni segu on parajalt paks. Lisa või, vanillisuhkur ja konjak (see on koht kus kreem hakkab oivalist aroomi eritama! mõnus!). Klopi kreem kohevaks.

Võta külmikust kakuke ja jaga 6 osaks. Rulli iga osa õhukeseks leheks, mina jätangi selliseks nagu parasjagui ta välja kukkus. Tee kahvliga rullitud taigna sisse augud. Küpseta u 200 kraadi juures helepruuniks. Kasuta kahte ahjuplaati, küpsetamine läheb siis ajaliselt usinamalt!

Lao küpsetatud kihid üksteise peale vaheldumisi kreemi ja moosiga (parim on punasesõstra zelee!). Kreemi pane kohe südamest. Kõige lõpus anna tordile kuju - lõika servad tasaseks ja äralõigatud servad ''liimi'' külgedele või säti tühimike täidiseks. Kaunistamiseks kasuta kihtidest ülejäänud servasid või rulli näiteks terve kiht taignarulliga puruks ja puista ülemiseks kihiks. Olen kasutanud ja kookoshelbeid ja sulatatud šokolaadi. Moosina ka kreegimoosi, peaasi et oleks hapukas, sest kreem on ülimagusa maitsega!

Tort vajab tahenemist! Parim järgmine päev, kui on üleöö külmas kohas seisnud. Sööjad alati kiitnud aga vähesed on nõus järgi tegema!



No comments:

Post a Comment