Iga aasta kerkib üles sama küsimus: mida teha nende kõrvitsatega? Teate küll ju - maalt keegi hea inimene saadab, naaber pakub mõnda nunnut jne. Helloweeni me ei tähista sellise agarusega kui Ameerika, tohutus koguses marineerida pole ka mõtet. Mida paganat siis ette võtta?!
Minu soovitus on lihtne - püreestage ja säilitage sügavkülmas. Kõige lihtsam on kõrvits ahjus hautada, koorida ja püreestada. Vaata asjakohas õpetust Mari-Liisi blogist.
Ja selge see, et mõistlikus koguses manustades ei teki sellest üledoosi! Variante on ju mitmeid: supp või sai, muffinid või pirukas jne.
Mõnel tõeliselt vastikul-vihmasel-lörtsisel päeval on kõrvitsasupp üks äraütlemata mõnus suutäis. Ja ma ei mõtle mingisugust haigla piimasuppi ega läägemaitselist lurri - üks õige kõrvitsasupp on parajalt vürtsine ja mõnusa lisandiga. Kes on mekkinud, teavad millest ma räägin!
Olen katsetanud mitmeid supi valmistamise õpetusi, parimaks olen tunnistanud Anni Arro ''Sepamaa talu köök'' kokaraamatust leitu. Siin see on:
1,5 kg puhastatud kõrvitsat (püreed u 600 ml)
5 kartulit
1 sibul
4 küüslauguküünt
4 sm pikkune jupp ingverit
3 hapukat õuna
3 sl oliiviõli
100 gr võid
1 sl karrit
1,5 l köögiviljapuljongit
Garneeringuks:
peterselli
200 g suitsujuustu
röstitud kõrvitsaseemne õli
röstitud kõrvitsaseemneid
Tegevuskäik:
Minu soovitus on lihtne - püreestage ja säilitage sügavkülmas. Kõige lihtsam on kõrvits ahjus hautada, koorida ja püreestada. Vaata asjakohas õpetust Mari-Liisi blogist.
Ja selge see, et mõistlikus koguses manustades ei teki sellest üledoosi! Variante on ju mitmeid: supp või sai, muffinid või pirukas jne.
Mõnel tõeliselt vastikul-vihmasel-lörtsisel päeval on kõrvitsasupp üks äraütlemata mõnus suutäis. Ja ma ei mõtle mingisugust haigla piimasuppi ega läägemaitselist lurri - üks õige kõrvitsasupp on parajalt vürtsine ja mõnusa lisandiga. Kes on mekkinud, teavad millest ma räägin!
Olen katsetanud mitmeid supi valmistamise õpetusi, parimaks olen tunnistanud Anni Arro ''Sepamaa talu köök'' kokaraamatust leitu. Siin see on:
1,5 kg puhastatud kõrvitsat (püreed u 600 ml)
5 kartulit
1 sibul
4 küüslauguküünt
4 sm pikkune jupp ingverit
3 hapukat õuna
3 sl oliiviõli
100 gr võid
1 sl karrit
1,5 l köögiviljapuljongit
Garneeringuks:
peterselli
200 g suitsujuustu
röstitud kõrvitsaseemne õli
röstitud kõrvitsaseemneid
Tegevuskäik:
- Haki sibul, küüslauk ja ingver.
- Tükelda kõrvits ja kartulid.
- Koori õunad, puhasta südamikest ja tükelda.
- Kuumuta potis õli ja 50 g võid. Pruunista selles sibul, ingver ja küüslauk.
- Lisa karri, kõrvits ja kartulid ning kuum puljong. Lase u 15 min haududa.
- Lisa õun ja lase niikaua haududa, kui kõik komponendid on pehmed.
- Peenesta segu saumiksriga ja lisa ülejäänud 50 g võid.
- Vajadusel maitsesta.
- Puista peale hakitud peterselli.
- Serveeri koos röstitud kõrvitsaseemnete, õli ja riivitud suitsujuustuga.
Nagu ütles Anni: Imehea! ja seda ta on. |
Hei!
ReplyDeleteTänud, tõesti maitsev supp. Salvestasin järgmiseks korraks lingi :)
Ja positiivne on see, et palju kõrvitsat kulub. Sest mida sa ikka teed, kui pärast puhastamist jääb 9kg viljaliha, aga kelder on marineeritud kõrvitsaid täis :)
RV