18.11.11

Thai köök: vokitud loomaliha riisiga


Phad Nua Nam Man Hoi

Toiduakadeemia koolituselt õpitud minu lemmik retsept. Lihtne ja kiire valmistamine, lisaks maitsev ja vürtsikas.

Nagu Thai toitudele omane - soola ei kasutada. Maitsestamine toimub kastmetega. Seega enne toiduvalmistamist peaksid poeretke ette võtma. Kui juba vajalik kraam kodus olemas, jätkub seda päris pikaks ajaks ja võib vabalt seda äkki pähekaranud ideena õhtusöögiks pakkuda.

Põhilised kastmed on austrikaste, kalakaste, black soja. Müüakse suuremates toidupoodides. Pudelid on erinevat mõõtu ja  masti. Mina olen eelistanud Thai enda toodangut. Tooraine on toidutegemisel oluline!

Veise fileed olen ostnud Maakaup e-poest või turult. Hoian sügavkülmas paraja koguse liha varuks just selle vokki tegemiseks. Meie pere suur loomaliha tarbija ei ole, seda toitu sööme me aga väga hea meelega.

Panen kirja koostisained:

Veise filee 100 g
Varsseller 100 g
Roheline sibul 30 g
Sibul 100 g
Šampinjon 50 g
Ingver 10 g
Õli praadimiseks
Riis 500 g

Kastmed:
Austrikaste 1 spl
Kalakaste 1/2 spl
Black soja 1 tl
Valge pipar 1/2 tl

Enne vokkimist eelneb koostisainete tükeldamine, see võtabki kõige rohkem aega. Seetõttu sobib see toit väga hästi koos külalistega valmistamiseks - nuga käes hoida oskab enamasti igaüks. Varu igale tükeldatud koostiosale eraldi kausike.
Liha tuleks kelmetest puhastada ja ristikiudu õhukesteks viiludeks lõigata. Varsseller tuleb samuti puhastada ja nurga all viilutada. Sibul koorida ja lõikuda lootsikuteks, selleks peab sibula nö ''lahti harutama''. Roheline sibul lõikuda u 3 sm pikkusteks pakkudeks. Seened puhastada ja tükeldada. Ingver koorida ja lõikuda õhukesteks viiludeks.

Vokkimiseks sobib paremini gaasipõleti, kuna toit valmib kõrgel kuumusel. Tavaline elektripliit lihtsalt ei kuumene nii kuumaks. Pannina võib kasutada ka lihtsalt paksupõhjaga panni, vokk pann on kiirem ja sobib nö edasijõudnutele.
Kuna kuumus on suur ja toit saab väga ruttu valmis, siis peab olema valmis kiireti tegutsemiseks. Säti kausikesed lõigutud kraamiga mugavasse kaugusesse, võta ühes pannilabidas, õli ja kauss valmistoidu jaoks. Olen valmistoitu ka kohe sööja taldrikule pannud, mõtle see lihtsalt enne läbi.
Samuti soovitan vähemalt alguses kastme komponendid eraldi kausis kokku segada - kui hakkad kastet mõõtma samal ajal kui toit pannl säriseb, võib see üsna stressi tekitav olla, kõrbemisest rääkimata! Ole ettevaatlik valge pipraga - kes ei soovi, et suu õhkaks, pangu seda vähem või üldse mitte.

Vahepalaks pese riis külma veega. Vett võiks vahetada oma 10 korda. Uskumatu kui tolmune see riis on. Mina kasutan basmati riisi. Riisi aurutan riisiaurutajaga, soola ei lisa. Valmib riis sellises aparaadis u 15 minutiga. Riisiaurutajat müüakse tavalises kodutarvete poes ja odavamad isendid maksavad u 20 eur. Aurutaja eeliseks on mugavus ja lihtsus - lisad vett ja paned tööle. Masin ise podiseb mingi aja ja valmimisel lülitab ennast ümber soojendusreziimile. Tulemuseks on mõnus sõmer riis ja masina aurutamise ajal võid keskenduda rahulikult vokkimisele.

Pane pann tulele, lisa õli ja aja pann kuumaks. Alusta sibula lootsikutest. Soovitan pannil korraga valmistada ühe sööja ports, pannil on siis rohkem ruumi ja küpseb paremini läbi ka. Lisa seller, ingver, seened ja liha. Kõige lõpus lisa roheline sibul ja kaste. Sega pannilabidaga pidevalt. Segu on valmis kui liha on värvi muutnud. Kõik käib väga ruttu. Sibul ja seller peab jääma tiba krõmpsuvaks, kastet peab olema parasjagu, et toit ei oleks nö kuiv. Siin etteantud kogusest jagub u neljale. Head toidu nautimist.




No comments:

Post a Comment