Meie pere
hädaabi-purgisöök, kui kohe mitte-midagi-muud võtta ei ole. Laste poolt
''punaseks supiks'' ristitud supp on tegelikult ka üks meelsamini söödav peedi
toit. Lisaks saab meie algklassilaps edukalt hakkama selle keetmisega. Läbi oleme
siiani ajanud poe purgisuppidega (Salvest ja Feliks) aga isetehtud ikka kordades
maitsvam ja kindlam ka, kui tead mida suhu paned!
See aasta
otsustasin keeta ise borši supipõhja hoidisena. Mina tellin juurikad Maakaup kaudu, mida sealt ei saa - ostan Nõmme või Sadama turult.
Sibulaid tõi mees Peipsi äärest (jube kanged :D). Äädikaks kasutan hoopis
valgeveini äädikat (annab maitseks magus-hapu). Antud koguse keetmiseks läheb tarvis umbes 15-liitrist
potti-kastrulit ja kokku tuleb umbes 9 liitrit supipõhja. Purke siis vastavalt kas poole liitriseid või suuremaid. Oleneb pere suurusest ja mõistlik ikka ühest purgist suppi keeta ühe korra. Alates juurikate
puhastamisest kuni purki panekuni võtab aega umbes 4-5 tundi. Retsept pärineb Silvi Kohu koostatud "Soolaste hoidiste" raamatust, mida veidi olen kohendanud. Tarbimisel lisan vett 1:1 või keedan ise puljongi. Maitse järgi lisan ka liha (sea või loomaliha) või keedusinki, viinereid.
Vaja läheb:
3 kg
punaseid tomateid
3 kg väsket
kapsast
2 kg toorest
punapeeti
1 kg
porgandeid
300 g
maguspipra kaunu (paprika)
500 g
sibulat
80-100 g
küüslauku
100 g soola
200 g
suhkrut
400 g õli
(rapsi või oliivõli) NB! kogust võib vähendada ja lisada hoopis törts vett.
30 musta
pipratera
suur kimp
peterselli
2 spl 30%
äädikat
5
loorberilehte
· Tükelda sibul, kapsas, paprika,
tomat. Riivi peet ja porgand.
· Kuumuta poti põhjas õli ja hauta
selles sibulat umbes 10 min.
· Lisa porgand, paprika, tomat, keeda
paar minutit.
· Lisa sool, suhkur, pipar, loorber,
riivitud peet ja kapsas.
· Lase segul u 1 tund pliidil
podiseda.
· Seejärel lisa tükeldatud küüslauk ja
petersell.
· Lõpus lisa äädikas. Maitse segu,
vajadusel maitsesta!
· Jaga segu purkidesse ja kaaneta.
Osa supipõhjast
kavatsen sügavkülmutada. Muideks supipõhi sobib ka salatina tarbimiseks. Suusareisil hea soojendussupp ja kiiresti saab valmis ka. Tummisemaks saab suppi näiteks lihakonserviga, eriti kui mõni jahimees toob sõbramehe poolest!
No comments:
Post a Comment